Blog Posts, Uncategorized

Μπράιτον: You could have it so much better

Για ακόμα μια σεζόν το Betfellas.gr  σας προσφέρει τον πληρέστερο οδηγό στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα της Πρέμιερ.

 

 

 

Μεταγραφές*
Πήρε:
Άνταμ Γουέμπστερ (Μπρίστολ Σίτι, 24, στόπερ, 21,85 εκ.)
Λεάντρο Τροσάρντ (Γκενκ, 24, αρ. εξτρέμ, 20 εκ.)
Νιλ Μαπέι (Μπρέντφορντ, 22, φορ, 20 εκ.)
Ματ Κλαρκ (Πόρτσμουθ, 22, στόπερ, 3,9 εκ.)

 

Έδωσε:
Άντονι Νόκαερτ (Φούλαμ, 27, δ. εξτρέμ, δανεικός)
Άλες Ματεγιού (Μπρέσια, 23, δ. μπακ, άγνωστο)
Μάρκους Σούτνερ (Φορτούνα Ντ., 32, αρ. μπακ, άγνωστο)
ΜακΆλιστερ, Κλαρκ, Γουόλτον, Έστιγκαρντ, Μλάκαρ, Γέκερες, Άρτσε, Έστιγκαρντ, Τάου (δανεικοί)
Τάουελ (ελεύθερος)
Μπρούνο (αποσύρθηκε)

 

 

Πέρσι (17η): Ζόρικη σεζόν, σώθηκε στο τσακ, με οριακές νίκες (8/9 στο γκολ), οι περισσότερες στην έδρα της (6-5-8). Προσπάθησε κατά διαστήματα να παίξει στρωτά αλλά δεν της βγήκε, direct ποδόσφαιρο και γκολ από στατικές φάσεις, δεύτερος σκόρερ της ο στόπερ Ντανκ. 0-3-6 στο φινάλε, αλλά υπήρχαν τρεις ομάδες χειρότερες απ’ αυτή.

 

Δεν της βγήκε καμία μεταγραφή, στηρίχτηκε και πάλι στον αποτελεσματικό της άξονα, ο 35χρονος φορ Μάρεϊ τράβηξε το κουπί μπροστά, σκοράροντας 13 φορές. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου, τιμητική ήττα με 1-0 από τη μετέπειτα νικήτρια Μάντσεστερ Σίτι, και ενώ παράλληλα μαινόταν η μάχη της παραμονής. Αμέσως μετά τη λήξη της σεζόν απολύθηκε ο επί πέντε χρόνια μάνατζερ Κρις Χιούτον, σε μια πολύ δύσκολη απόφαση, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη των «γλάρων», Τόνι Μπλουμ.

 

 

Προπονητής (Γκρέιαμ Πόττερ, νέος): 44 ετών αλλά ήδη σχεδόν μια δεκαετία στους πάγκους. Στα βήματα του Χόγκσον, έκανε όνομα στη Σουηδία, παίρνοντας απ’ την αφάνεια την Έστερσουντ και φτάνοντας τη μέχρι την Ευρώπη (προς απογοήτευση των ασπρόμαυρων φίλων μας).Η επιτυχία του αυτή τον έφερε πέρσι πίσω στη Βρετανία, όπου σε μια ζορισμένη οικονομικά Σουόνσι παρήγαγε επίσης αξιόλογο έργο.

 

Μοντέρνος και ευέλικτος, μπορεί να παίξει επίθεση αλλά και άμυνα, χρησιμοποιεί συχνά σχήματα με τρεις στόπερ. Από τα φρέσκα ονόματα που έχουν σχετικό buzz στο Νησί, η Μπράιτον μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

 

 

Ανάλυση: Δεν είμαι κανένας φαν του κίπερ Ράιαν, αλλά στο AMEX φαίνεται πως χαίρει εμπιστοσύνης. Αντίθετα πολύ δυνατό είναι το δίδυμο των στόπερ Ντάφι-Ντανκ, τουλάχιστον για το reactive ποδόσφαιρο του Χιούτον, δύο κορμιά άνω του 1,90 που καθάριζαν ψηλά και στους κλειστούς χώρους, ενώ βοηθούσαν πολύ στις νεκρές μπάλες της ομάδας. Πολλές ομάδες ερίζουν για τον δεύτερο, οπότε σαν δίχτυ ασφαλείας αποκτήθηκε ο Γουέμπστερ από τη Μπρίστολ Σίτι.

 

Στον άξονα ήταν η δύναμη της τα τελευταία χρόνια, αποτελεσματικότατοι οι έμπειροι χαφ Γκρος και Πρόπερ, ενώ στον Μάρεϊ (συνεχίζει και στα 36 του) αναφερθήκαμε παραπάνω. Στις πτέρυγες ήταν ελλιποβαρής, μόνο ο Μαρτς προσέφερε πέρσι, Ισκιέρδο, Αλιρέζα και Λοκάντια πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι. Γι’ αυτό αποκτήθηκε απ’τη Γκενκ ο Λεάντρο Τροσάρντ  ενώ και ο πρώτος σκόρερ πέρσι της Μπρέντφορντ, Μαπέι, που ήρθε να ξεκουράσει τον Μάρεϊ, μπορεί να παίξει στα πλάγια σε σχήμα με τρεις φορ.

 

Ο Πόττερ φαίνεται πως ψάχνει για μια ακόμα λύση στο κέντρο, ενώ και τα μπακ της ομάδας στερούνται δημιουργίας και πιθανόν θα χρειαστούν ενίσχυση για να υπηρετήσουν το ποδόσφαιρο του Άγγλου τεχνικού, που σίγουρα θα είναι πιο φιλόδοξο από εκείνο του προκατόχου του.

 

 

Συμπέρασμα: Η διοίκηση της Μπράιτον θέλει -να πιστεύει έστω πως-  βλέπει πάντα ένα βήμα μπροστά (άλλωστε οι μύστες του αγγλικού ποδοσφαίρου θα γνωρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους pro gamblers στο Νησί), οπότε πήρε την απόφαση να μεταβεί από μια πιο «σίγουρη» κατάσταση σε μια που είναι πιθανόν να αποδώσει καλύτερα σε βάθος χρόνου. Ο Χιούτον είχε το know how της παραμονής, ο Πόττερ έχει μοντέρνες ιδέες και διάθεση να πάρει ρίσκα που θα πάνε τη Μπράιτον ένα βήμα παραπέρα. Το χορτάρι θα είναι ο τελικός κριτής.

 

 

Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Όσο και αν εκτιμώ τον Χιούτον, μου άρεσε το ρίσκο που πήρε ο Μπλουμ στο πρόσωπο του Πόττερ. Υποστήριξε την απόφαση του με αρκετά χρήματα στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά και πάλι η εικόνα της Μπράιτον τα προηγούμενα χρόνια  δεν μου δημιουργεί την πεποίθηση ότι εύκολα μπορεί να κάνει μια σεζόν πάνω από τους 45 πόντους, τουλάχιστον όχι ακόμα. Την περιμένω και φέτος στη μάχη της παραμονής.

 

Πήρα νωρίς, όταν άρχισε η απόδοση να κατρακυλά, τον Λοκάντια για πρώτο σκόρερ της φέτος (9,00 στην Bet365, μέχρι και 16,00 ήταν αλλού). Παίχτης με ταλέντο και σχετική έφεση στο σκοράρισμα, στο σύστημα του Χιούτον έδειχνε έξω απ’ τα νερά του, δεν υπήρχε χώρος για αυτόν στο 4-5-1. Επί Πόττερ στα φιλικά φάνηκε πως φέτος θα βρει χρόνο και καλύτερες συνθήκες, σκόραρε αρκετά, η προσθήκη όμως του Μαπέι όπως είναι λογικό άλλαξε τις συνισταμένες της αγοράς, με την πράσινη να γυρίζει το 6,00 στο οποίο είχε υποχωρήσει η απόδοση του στο 13,00. Εκτίμηση μου πως προ Μαπέι η σωστή απόδοση ήταν γύρω στο 4,50, ενώ τώρα είναι στο 9,00-10,00, και πάλι βρίσκω αξία δηλαδή, σαφώς βέβαια πιο οριακή.

 

*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com

 

Betol

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *