Blog Posts, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μαν. Σίτι: You’re the best around

Ο πληρέστερος οδηγός στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα.

 

 

Μεταγραφές*

Πήρε:
Ρίαντ Μαχρέζ (Λέστερ, 27, εξτρέμ, 67,8 εκ.)
Φίλιπ Σάντλερ (Ζβόλε, 21, στόπερ, 2,5 εκ.)

 

Έδωσε:
Άνγκους Γκαν (Σαουθάμπτον, 22, κίπερ, 11,3 εκ.)
Πάμπλο Μαφέο (Στουτγάρδη, 20, μπακ, 9 εκ.)
Ανχελίνο (Αϊντχόφεν, 21, μπακ, 5,5 εκ.)
Ολαρ. Καγιόντε (Σαχτάρ, 25, φορ, 3 εκ.)
Πάμπλο Μάρι, Χάρισον, Πάλμερ-Μπράουν, Ντίσκερουντ, Κάσερες (δανεικοί)
Γιάγια Τουρέ (ελεύθερος, 35, χαφ)

 

Πέρσι (1η): Υγιεινός περίπατος στη Πρέμιερ, καθάρισε το πρωτάθλημα πριν καν φτάσουν στα Χριστούγεννα, ξεκινώντας με 19-1-0. Έφτασε τους 100 πόντους, σπάζοντας σχεδόν κάθε ρεκόρ στη διάρκεια, καλύτερη άμυνα και μακράν καλύτερη επίθεση, εκεί όπου έσπειρε τρόμο (106 γκολ ενεργητικό). Πόνεσε λίγο ο αποκλεισμός με δύο ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ από την μετέπειτα φιναλίστ Λίβερπουλ, κατέκτησε και το Λιγκ Καπ.

 

Προπονητής (Πεπ Γκουαρντιόλα, 2016): Η πρώτη του σεζόν στην Αγγλία που αποδείχθηκε αναγνωριστική, στη δεύτερη έχοντας ξεσκαρτάρει το ρόστερ των “μπλε”, κρατώντας τους παίχτες που μπορούσαν να παίξουν το ποδόσφαιρο του και προσθέτοντας όσα υλικά χρειαζόταν (και με το παραπάνω, αφού οι Άραβες ιδιοκτήτες της δεν φείδονται χρημάτων…) κατάφερε να ξαναφέρει τη Σίτι στην κορυφή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξία του.

 

Οι αρετές -και οι αδυναμίες- του γνωστές στους περισσότερους, δεν άλλαξε η εικόνα μας γι αυτόν σε σχέση με όσα γράφαμε πέρυσι. Μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο αλλά και τους “πολίτες” η διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που μπορεί να παίξει το ρόλο του στην εξέλιξη της σεζόν, αν και τα όπλα που θα έχει και πάλι στα χέρια του είναι παραπάνω από αρκετά ώστε να διατηρήσουν τη Σίτι ανταγωνιστική σε όλα τα μέτωπα.

 

Ανάλυση: Κάπως τετριμμένη η ανάλυση του αγωνιστικού στυλ του δημοφιλέστερου ίσως προπονητή τα τελευταία χρόνια, αλλά όπως λένε ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στο Betfellas λίγη έξτρα δουλειά ποτέ δε μας φόβησε. Ποδόσφαιρο κατοχής, αμυντικοί που μπορούν να παίξουν με τη μπάλα στα πόδια, μπακ που ανεβαίνουν για να δημιουργήσουν υπεραριθμία στο κέντρο και πολλές πάσες, έως ότου βρεθεί το ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα, τα παραπάνω πιθανότατα λογίζονται ως ένας επαρκής ορισμός του «τίκι-τάκα», δημιουργήματος και βασικής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του Καταλανού.

 

Στο περσινό υπερπλήρες ρόστερ που σάρωσε τα πάντα στην Αγγλία προστέθηκε ο Μαχρέζ, μεσοεπιθετικός παγκοσμίου κλάσεως ο οποίος θα χτυπήσει θέση βασικού αλλά σε καμία περίπτωση δεν την έχει στο τσεπάκι, αφού το κέντρο της Σίτι είναι μάλλον το πιο γεμάτο – τόσο ποιοτικώς όσο και ποσοτικώς- στον κόσμο. Ο Γκουαρντιόλα άφησε περιθώριο για ακόμα μια κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι, ίσως και αυτή στο χώρο του κέντρου (ακούγεται πολύ το όνομα του Πιάνιτς), αφού η ηλικία των Σίλβα (32) και Φερναντίνιο (33) δημιουργεί κάποια ερωτηματικά για το κατά πόσο η απόδοση τους και φέτος θα είναι από το πάνω ράφι, άλλωστε τα λεφτά δεν θα λείψουν ούτε στον ίδιο ούτε στους ιδιοκτήτες της Σίτι, ενώ οτιδήποτε πέραν του καλύτερου δεν έχει θέση στα πλάνα του τελειομανή Πεπ.

 

(Να σημειώσουμε κάπου εδώ πως οι ομάδες της Πρέμιερ συμφώνησαν από φέτος η μεταγραφική περίοδος να σταματήσει μια μέρα πριν την αυλαία του πρωταθλήματος, δηλαδή στις 9 Αυγούστου. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα μπορούν να αγοράσουν άλλους παίκτες, θα μπορούν όμως να πουλήσουν σε κλαμπ εκτός λίγκας, αφού σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η μεταγραφική περίοδος θα λήξει ως είθισται στις 31 του μήνα. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το απαραίτητο disclaimer πως ένα preview που γράφεται 10 μέρες πριν τη λήξη των μεταγραφών έχει αναγκαστικά κάποια blind spots,τα οποία βάσει ρεπορτάζ  χαρτογραφήσουμε σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν είναι ποτέ δυνατόν να είμαστε απόλυτα ακριβείς.)    

 

Στην άμυνα έχει από πέρσι δημιουργηθεί η διάδοχη κατάσταση του παρακμάζοντα Κομπανί, υπάρχει και σε αυτή τη γραμμή πληθώρα λύσεων είτε για σχήμα με 4 είτε με 3 αμυντικούς, ενώ στην κορυφή οι Αγουέρο και Γκαμπριέλ Ζεζούς, που ταιριάζουν απόλυτα στο στυλ του Γκουαρντιόλα, θα εναλλάσσονται. Ο Αργεντινός είχε τις κόντρες του στο παρελθόν με τον Πεπ, αλλά ακόμα και τότε έκανε καλά τη δουλειά του, πέρσι σε 25 μόλις συμμετοχές στην Πρέμιερ κατάφερε να ξεπεράσει τα 20 γκολ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

 

Συμπέρασμα: Πέρσι τέτοιο καιρό γράφαμε πως η Μάντσεστερ Σίτι έδειχνε να ξεκινάει ένα σώμα μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ, στην πράξη η σεζόν της θύμισε μουσικό μοντάζ ταινίας δράσης από τα 80’s, όπου ο πρωταγωνιστής σαπίζει τον ένα μετά τον άλλο τους αντιπάλους του στο ξύλο. Με έτοιμο, πλήρες ρόστερ σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία και πλέον αέρα πρωταθλήτριας είναι καθαρό φαβορί, δικαιολογημένο στα μάτια μας σε τιμές κάτω του 1,80, όσο και αν αυτό ξενίζει σε μια τόσο ανταγωνιστική λίγκα, στην οποία έχουμε δέκα χρόνια να δούμε repeat (τελευταίο από την έταιρη ομάδα του Μάντσεστερ).

 

Η Σίτι ουσιαστικά φοβάται κατά κύριο λόγο τον κακό της εαυτό, ή κάποιον πολύ σοβαρό αντιπερισπασμό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν περιμένουμε να φτάσει ξανά τους 100 πόντους, ούτε όμως να πέσει πολύ χαμηλότερα, εφόσον πράξει τα δέοντα δύσκολα κάποια από τις ανταγωνίστριες της (που πλην Λίβερπουλ μπαίνουν στη σεζόν με πολλά ερωτηματικά) θα καταφέρει να την κοντράρει.

 

Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Στο 1,70 παίζεται για κατάκτηση του πρωταθλήματος, ίσως ένα μέτριο ξεκίνημα μας επιτρέψει να τη βρούμε ψηλότερα μέχρι το Σεπτέμβρη, αν και το πρόγραμμα δεν ευνοεί. Στο 87,5 το over της γραμμής των πόντων της (2,20), αν το ξεπεράσει λογικά θα πάρει και τον τίτλο. 2,25 το over 19,5 γκολ του Αγκουέρο, με το δεδομένο ρίσκο όταν μιλάμε για ένα 30χρονο φορ αλλά όπως γράψαμε και παραπάνω το συγκεκριμένο όριο το ξεπερνάει τέσσερα χρόνια τώρα με το μίνιμουμ των εμφανίσεων.

 

Πέρσι το στοίχημα που χάθηκε και με πόνεσε περισσότερο από όλα ήταν εκτός πινακακίου και ήταν ο Ντε Μπρούιν για παίχτης της χρονιάς (στο 21,00) στην Πρέμιερ. Παρά την πραγματικά τέλεια χρονιά του Βέλγου και το πρωτάθλημα στο τέλος, το βραβείο πήγε στον Σαλάχ, που επίσης έκανε όργια αλλά άλλο ο καλύτερος παίχτης της τέταρτης ομάδας της βαθμολογίας και άλλο ο MVP της πρωταθλήτριας που  έσπασε όλα τα ρεκόρ… Ο κοκκινομάγουλος βρίσκεται στο απόλυτο πικ της καριέρας του, αν αποδώσει στα γνωστά του στάνταρ και η Σίτι πάρει ξανά τον τίτλο θα είναι πραγματικά έγκλημα εφόσον το βραβείο πάει και πάλι αλλού. Στο 7,00 (πρώτο φαβορί) για τον βραβείο του PFA στον Stoiximan, οι φίλοι που μένουν στο εξωτερικό μπορούν να το βρουν στη διπλάσια σχεδόν απόδοση, καθαρό value.

 

*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com

 

Betol

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *