Blog Posts, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπουντεσλίγκα 2021-2022: Mia San Mia για τον τίτλο

Το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα ξεκινάει, το ίδιο ακλόνητο φαβορί (Μπάγερν) για τον τίτλο και φέτος, ενώ αναμένουμε μάχη για τη δεύτερη θέση και την τετράδα. Ξεκάθαρα τα φαβορί για τον υποβιβασμό (Γκρόιτερ, Μπόχουμ, Αρμίνια), πολλές ομάδες για τις θέσεις 8-14, χωρίς μεγάλες διαφορές.

 

 

 

Μπάγερν Μονάχου

 

Η μόνιμη πρωταθλήτρια εδώ και εννιά χρόνια, δείχνει να μην έχει διάθεση για να κάνει πίσω, κάθε χρόνο είναι στην κορυφή και θέλει να συνεχίσει ανάλογα και εντός των τειχών και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ενισχύθηκε φέτος κυρίως στην άκρη του πάγκου, αφού η επιθυμία της εδώ και χρόνια ήταν να έχει τον Νάγκελσμαν ως προπονητή για τα επόμενα χρόνια και τα κατάφερε. Μετά από εξαιρετική δουλειά σε Χοφενχάιμ και Λειψία ήρθε στην Μπάγερν για να πάρει τίτλους και να πρωταγωνιστήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Μεταγραφικά ως τώρα έχει σχετικά ήσυχο καλοκαίρι, μοναδική απώλεια ουσιαστικά ο Αλάμπα που πήγε στη Ρεάλ, κάτι που ήταν γνωστό εδώ και μήνες, ενώ στη θέση του ήρθε από την Λειψία ο Ουπαμεκανό, παίχτη που ξέρει πολύ καλά ο Νάγκελσμαν και τον ήθελε για να καλύψει το κενό στο κέντρο της άμυνας. Αρκετά γεμάτο ρόστερ ακόμα και αν δεν γίνει καμία άλλη κίνηση, φυσικά ξεχωρίζει ο Λεβαντόφσκι που σπάει τα ρεκόρ και της δίνει σιγουριά για τον τίτλο.

 

Στο 1,20 το να κατακτήσει τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα και φέτος, χαμηλή μεν τιμή αλλά φαντάζει λογική αφού δεν φαίνεται να έχει αντίπαλο και πάλι, ειδικά με τον Νάγκελσμαν στο τιμόνι. Ο Λεβαντόφσκι στο 1,80 για να βγει πρώτος σκόρερ στην κατηγορία είχε νόημα, αλλά έπεσε εδώ και λίγες μέρες στο 1,55, μοναδικός του αντίπαλος φαίνεται να είναι αν θα τραυματιστεί ο ίδιος, καθώς αν μείνει υγιής δεν έχει αντίπαλο, παρότι ο Χάαλαντ εντυπωσιάζει, αλλά η δυναμική των ομάδων και η εμπειρία του σε χρονιές με 30+ γκολ του δίνει τρομερό προβάδισμα.

 

 

Ντόρτμουντ

 

Ακόμα μία σχετικά αποτυχημένη χρονιά, στο τέλος έσωσε τα προσχήματα και μ’ ένα σερί νικών εξασφάλισε την τετράδα και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλιώς θα ήταν μία τραγική σεζόν. Ήρθε για να την αλλάξει ο Μάρκο Ρόζε, είναι γνωστό από τον Γενάρη ότι θα αναλάβει παρότι ήταν στην Γκλάντμπαχ, στην οποία έκανε καλή δουλειά, όπως είχε κάνει και στη Σάλτσμπουργκ, τώρα θα δοκιμαστεί σ’ ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Προπονητής με επιθετική λογική, προτιμά συνήθως συστήματα με τετράδα στην άμυνα, ενώ συχνά έχει δύο κεντρικούς επιθετικούς στην τακτική του, με κάποιον να κινείται πιο περιφερειακά.

 

Έφυγε ο Σάντσο για τη Γιουνάιτεντ, αλλά φαίνεται πως το μεγάλο της αστέρι, Χάαλαντ, θα μείνει και φέτος στην ομάδα αν και πολιορκείται από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Ο Νορβηγός αποτελεί προφανώς το βαρόμετρο της ομάδας για μία καλή χρονιά, ήρθε ο Μάλεν για να τον πλαισιώσει, ο οποίος έρχεται από τρομερή χρονιά στην Ολλανδία με την PSV (32 συμ./19 γκολ) και από καλή παρουσία στο Euro, αναμένεται να δώσει λύσεις και να φτιάξει απειλητικό δίδυμο με τον Χάαλαντ. Φυσικά έχει ακόμα πολλά εκκολαπτόμενα αστέρια σε μικρές ηλικίες που περιμένουν να λάμψουν, οι Ρέινα και Μπέλινγκχαμ έδειξαν από πέρυσι ότι το μέλλον τους ανήκει, ενώ ο Μουκόκο είναι μόλις 16 και θα δώσει ανάσες στην επίθεση. Επίσης, ήρθε ο Κόμπελ από την Στουτγκάρδη για τη θέση κάτω από τα δοκάρια, θέση που πονάει σταθερά, αφού Μπούρκι και Χιτζ δεν είναι σταθεροί. Έφυγαν κάποιοι χωρίς ιδιαίτερο ρόλο στην ομάδα.

 

Η απόσταση από την Μπάγερν δείχνει κάθε χρόνο να μεγαλώνει, χωρίς τον Σάντσο (που ακόμα δεν έχει καλυφθεί επαρκώς το κενό που άφησε) θα έχει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αν και ο Χάαλαντ θα την κουβαλήσει και πάλι στα περισσότερα ματς του. Δεν βρίσκουμε αξία στο να τερματίσει στην πρώτη δυάδα στο 1,70, πολύ χαμηλές και οι τιμές της για την είσοδο στην τετράδα, όλες χωρίς αξία.

 

 

Λειψία

 

Ακόμα μία αρκετά καλή χρονιά, ήταν σταθερά δεύτερη και τελικά κατέκτησε αυτή τη θέση, αφού ήταν το ταβάνι της, μιας και η Μπάγερν απέχει πολύ από το επίπεδο της. Η ανοδική της πορεία είναι μεν δεδομένη, αλλά το αρνητικό για εκείνη είναι ότι έχασε τον Νάγκελσμαν που πήγε στην Μπάγερν. Ψώνισε τον επόμενο προπονητή της από τα σπλάχνα της Red Bull, καθώς ο Αμερικανός Μαρς, είχε δουλέψει στη Νέα Υόρκη RB και στη Σάλτσμπουργκ, έχοντας κάνει αρκετά καλή δουλειά, ενώ πριν κάποια χρόνια ήταν και ως βοηθός στην Λειψία. Επιθετικός προπονητής που γνωρίζει τα θεμέλια και τη φιλοσοφία του κλαμπ, προτιμά τακτική με τέσσερις αμυντικούς.

 

Μεταγραφικά έχασε δύο βασικά της στόπερ, Ουπαμεκανό (Μπάγερν) και Κονατέ (Λίβερπουλ), σημαντικές απώλειες αμφότεροι, ήρθαν οι στόπερ Γκνβάρντιολ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Σιμακάν από το Στρασβούργο, αμφότεροι νεαροί και φέρελπις, αλλά τους λείπει εμπειρία, θα δώσουν βάθος αλλά άγνωστο αν θα μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα. Μεγάλη μεταγραφή ο καλός φορ Αντρέ Σίλβα που έρχεται από τρομερή χρονιά με την Άιντραχτ και θα δώσει πολλές λύσεις με τα γκολ του. Καλύπτει με καθυστέρηση μιας χρονιάς το κενό του Βέρνερ. ο Σλομποζλάι λογίζεται ως νέα προσθήκη, μιας και πέρυσι τον Γενάρη που ήρθε ήταν τραυματίας και δεν μπόρεσε να βοηθήσει.

 

Δείχνει αποδυναμωμένη ανασταλτικά από πέρυσι, αλλά στην επίθεση δείχνει να είναι τρομερά δυνατή και πάλι. Ο Μαρς θα προσαρμοστεί στην Μπουντεσλίγκα και στην ομάδα, αφού ξέρει τι του ζητείται. Το 3,50 να σπάσει την πρώτη δυάδα είναι υψηλό, δηλαδή να ξεπεράσει την Ντόρτμουντ, αν και δεν θα έχει εύκολο έργο, χαμηλό αλλά λογικό το 1,30 της να βρεθεί στην τετράδα. Αν αποκτήσει ακόμα έναν έμπειρο στόπερ θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο, αλλά δεν φαίνεται αυτή η πρόθεση.

 

 

Βόλφσμπουργκ

 

Οι “λύκοι” πέρυσι είχαν εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα και κατάφεραν να βγουν τέταρτοι και να εξασφαλίσουν θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ, μεγάλη επιτυχία για την ομάδα, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Ο Γκλάσνερ μετά από αρκετά καλή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια έφυγε για την Άιντραχτ και τη Βόλφσμπουργκ την ανέλαβε ο Μαρκ φαν Μπόμελ, ο πρώην εμβληματικός μέσος της Ολλανδίας και πολλών ευρωπαϊκών ομάδων, θα κάνει ουσιαστικά τη δεύτερη του δουλειά ως πρώτος προπονητής, στο πρώτο του εγχείρημα στην PSV δεν τα πήγε καθόλου καλά και η επιλογή του φαντάζει αρκετά ρισκαδόρικη και επικίνδυνη για το άμεσο μέλλον της ομάδας.

 

Σημαντική προσθήκη ο στόπερ Μπόρνο από την Κολωνία που θα δώσει λύσεις και βάθος, ο επιθετικός Νμέτσα ήρθε από την Άντερλεχτ που είχε κάνει φοβερή χρονιά πέρυσι (37 συμ./18 γκολ), παίχτης που άνηκε στη Σίτι. Κινητικός φορ, μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις τις επιθέσεις. Έγιναν αρκετές κινήσεις και για το μέλλον με νεαρούς παίχτες μέσα από το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας. Θετικό ότι δεν είχε κάποια ουσιαστικά απώλεια.

 

Αρκετά καλό ρόστερ και με περισσότερες επιλογές από πέρυσι, στο 2,65 να πετύχει ξανά την είσοδο στην πρώτη τετράδα, αλλά ότι θα έχει φέτος και Τσάμπιονς Λιγκ μεσοβδόμαδα και –το πιο σημαντικό- η παρουσία του φαν Μπόμελ, ο οποίος δεν έχει δείξει καλά δείγματα στη μικρή του ως τώρα καριέρα και δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη για κάποιο στοίχημα, αν ο Γκλάσνερ είχε μείνει στον πάγκο της θα την στηρίζαμε.

 

 

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

 

Η Άιντραχτ πέρυσι έδωσε μεγάλη μάχη για να είναι στην τετράδα, όμως στο τέλος αυτοκτόνησε σε δύο θεωρητικά εύκολα ματς και έχασε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλές και μεγάλες αλλαγές στην ομάδα, έφυγαν οι Μπόμπιτς (Αθλητικός Διευθυντής) και Χούμπνερ (Τεχνικός Διευθυντής), ενώ και ο κόουτς Χίτερ έφυγε για την Γκλάντμπαχ, στη θέση του ήρθε ο Γκλάσνερ που ήταν μέχρι πέρυσι ήταν στη Βόλφσμπουργκ και έκανε αρκετά καλή και σοβαρή δουλειά, ειδικά πέρυσι που την έβγαλε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του νέου Τεχνικού Διευθυντή, Κρόσχε από τη Λειψία.

 

Ο εκπληκτικός πέρυσι Αντρέ Σίλβα, που ήταν με τεράστια διαφορά ο καλύτερος της παίχτης, έφυγε για τη Λειψία, ενώ ο δανεισμός του Γιόβιτς έληξε από τη Ρεάλ προς το παρόν, αμφότεροι αφήνουν τεράστιο κενό στη γραμμή κρούσης της ομάδας. Από την Αυστριακή ΒΑΚ ήρθε ο Γιόβελιτς για να καλύψει το κενό τους, αλλά δεν φτάνει από μόνος του, τίποτα το τρομερό οι υπόλοιποι ρολίστες, περισσότερο παίχτες για να δώσουν βάθος, ενώ δεν έφυγε κάποιος άλλος σημαντικός παίχτης της. Σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση μεσοεπιθετικά για να καλύψει τα κενά που έχει.

 

Ο Γκλάσνερ δίνει σιγουριά, αφού έχει εμπειρία και επιτυχίες στο παλμαρέ του, όμως το ρόστερ δείχνει μεσοεπιθετικά να έχει αρκετά προβλήματα και κενά προς το παρόν, κάτι που δεν δίνει αισιοδοξία, γι’ αυτό και το να μην τερματίσει στην τετράδα πληρώνει μόλις 1,07, ενώ στο 1,35 βρίσκεται να είναι εκτός εξάδας. Λογικές τιμές, εκτός και αν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου ενισχυθεί.

 

 

Μπάγερ Λεβερκούζεν

 

Δεν έκανε ιδιαίτερα καλή χρονιά πέρυσι, σχετικά εύκολα εκτός τετράδας, δεν έδειξε καλή εικόνα, οπότε φέτος θέλει να αλλάξει τα πάντα και με τον νεοφερμένο κόουτς Σοανέ που έρχεται με φοβερές συστάσεις από τη Γιουνγκ Μπόις, που τα τελευταία χρόνια έδειξε φοβερή εικόνα και στην Ευρώπη και ήταν μόνιμη πρωταθλήτρια στην Ελβετία.

 

Πριν λίγες μέρες ο σταρ Μπέιλι πήγε με 32 εκατομμύρια ευρώ στην Άστον Βίλα, δεν έχει κάποια άλλη απώλεια ουσιαστικά. Ήρθε ο Λούνεφ από τη Ζενίτ για να βάλει ανταγωνισμό στον Χραντέτσκι για τη θέση του κίπερ, ενώ έγιναν σημαντικές προσθήκες στην άμυνα με τον Μπάκερ (7 εκ.) από την Παρί και τον Κουσούνου (23 εκ.) από την Μπριζ, όμως πλέον όλο το βάρος της ενίσχυσης πέφτει μεσοεπιθετικά, αφού πρέπει να καλύψει το κενό του Μπέιλι. Έχει αρκετά χρήματα για μεταγραφές, μιας και οι πωλήσεις της πηγαίνουν εξαιρετικά κάθε χρόνο.

 

Νέα ομάδα θα δούμε από τον Σοανέ, αλλά ίσως χρειάζεται υπομονή και χρόνο ο Ελβετός, ενώ ακόμα δεν έχει γεμίσει το ρόστερ μεσοεπιθετικά μετά τη φυγή του Μπέιλι. Αναμένουμε να βρει μέσα στη χρονιά τις σταθερές της, στο 2,00 να είναι εντός τετράδας, θεωρούμε ότι είναι καλό στοίχημα, με το σκεπτικό ότι θα πάρει κάποιον εξτρέμ.

 

 

Γκλάντμπαχ

 

Απογοητευτική χρονιά η περσινή στο πρωτάθλημα, μπορεί στο Τσάμπιονς Λιγκ να κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά έμεινε εκτός Ευρώπης φέτος, αφού τελείωσε όγδοη. Ήρθε ο Χίτερ για τον πάγκο της από την Άιντραχτ, έχοντας κάνει αρκετά καλή δουλειά εκεί και θέλει να πετύχει και τώρα, αν και δεν θα είναι εύκολο, αφού πολλά λεφτά για μεταγραφές δεν υπάρχουν, αν δεν γίνουν πωλήσεις.

 

Περίπου το ίδιο ρόστερ, ήρθε ο Γουλφ από τη Λειψία, έφυγε ο Λαζάρο, οι υπόλοιπες κινήσεις δεν είχαν ιδιαίτερη ουσία. Εμπολό, Πλεά και Μπεσεμπαϊνί αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών και θα χάσουν τις πρώτες αγωνιστικές, αν και ακόμα δεν ξέρουμε σίγουρα πότε θα γυρίσουν, όλοι τους τρομερά κομβικοί και αν λείψουν καιρό θα είναι τεράστιο πρόβλημα για τον Χίτερ.

 

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, αφού δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες προσθήκες, το ρόστερ έχει ποιότητα βέβαια, ο Χίτερ είναι καλός προπονητής, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν αν κομβικοί παίχτες θα είναι υγιείς. Το θετικό ότι δεν έχει Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, πάντως η τετράδα δείχνει αρκετά δύσκολη (3,00), ενώ η εξάδα (1,50) φαντάζει πιο λογική επιλογή, αλλά και πάλι χωρίς αξία. Σημαντικό να μάθουμε πότε γυρίζουν οι τραυματίες.

 

 

Ουνιόν Βερολίνου

 

Πέρυσι ήταν η ευχάριστη έκπληξη της Μπουντεσλίγκα, είχε εξαιρετική εικόνα, κατάφερε να βγει έβδομη και να είναι στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ για να πετύχει να είναι σε Ευρωπαϊκό όμιλο. Αρκετά καλή εικόνα, θέλει και φέτος να είναι σε παρόμοια κατάσταση, καθώς είναι συχνό φαινόμενο μικρές ομάδες που κάνουν πρώτη καλή σεζόν, τη δεύτερη να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από το 2018 ο Φίσερ στον πάγκο της, παραμένει και φέτος.

 

Ουσιαστική απώλεια είναι ο επιθετικός Ποχανγιαπάλο που ο δανεισμός του έληξε και ο αμυντικός Λενζ που μετά από δύο χρόνια ως βασικός αριστερός μπακ πήγε στην Άιντραχτ. Έχουν γίνει πολλές μεταγραφές, έχει πλέον τρομερό βάθος που της έλειπε πέρυσι, το πιο σημαντικό είναι ότι κράτησε με κανονική μεταγραφή τον πρωταγωνιστή πέρυσι Αβονίγι, τρομερά σημαντικό για τη χρονιά της. Επίσης, περιμένουμε οι Χαραγκούτσι (εξαιρετικός χαφ με το Αννόβερο), Κεντίρα (γεμάτες χρονιά στην κατηγορία) και ο φορ Μπέρενς από την Σαντχάουζεν (13 και 14 γκολ τις τελευταίες δύο χρονιές στην Τσβάιτε Λίγκα) να δώσουν πολλές λύσεις.

 

Σταθερά ανοδική η πορεία της τα τελευταία χρόνια, ο κορμός έμεινε ίδιος και έγιναν αρκετές καλές προσθήκες για να συνεχίσει ανάλογα. Περιμένουμε και πάλι να είναι αρκετά καλή, το ρόστερ μεγάλωσε γιατί μάλλον θα έχει και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε όμιλο φέτος και χρειαζόταν παίχτες. Έχει αξία το 2,85 για να είναι στις πρώτες εννιά θέσεις, μόλις στο 1,10 να μην υποβιβαστεί όπως είναι λογικό.

 

 

Στουτγκάρδη

 

Εξαιρετική πέρυσι, ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις και έφτασε κοντά στην έξοδο στην Ευρώπη, αλλά έμεινε οριακά εκτός από αυτήν, πάντως ο βασικός της στόχος ήταν να σωθεί άνετα και τον είχε πετύχει από πολύ νωρίς. Έπαιξε και ωραίο ποδόσφαιρο, κάτι που αποτελεί στόχο του κλαμπ. Ο Ματαράτσο κάνει αρκετά καλή δουλειά, με νεαρούς παίχτες και σύγχρονο ποδόσφαιρο, συνεχίζει φυσικά στον πάγκο της, με ακριβώς την ίδια φιλοσοφία.

 

Έφυγε ο τρομερά ταλαντούχος επιθετικός Γκονζάλεζ, ο οποίος όμως έβγαζε πολλούς τραυματισμούς και τα 23 εκατομμύρια που πήρε θεωρείται καλό deal. Έφυγε και ο πολυθεσίτης και αρχηγός Κάστρο, περισσότερο στα αποδυτήρια θα λείψει. Στη θέση του βασικού κίπερ Κομπέλ που πήγε στην Ντόρτμουντ, ήρθε ο Μίλερ από τη Φράιμπουργκ, μόλις μία χρονιά ως βασικός, σχετικά καλή, αλλά χωρίς τίποτα τρομερό ως τώρα. Επίσης, ήρθε ο 17άχρονος ταλαντούχος επιθετικός Μπεγιάζ ήρθε για το μέλλον από τη Φενέρ, ενώ ο εξτρέμ Φίριχ που έκανε καλή χρονιά με την Πάντερμπορν (34 συμ./13 γκολ) ήρθε για να προσφέρει ακόμα μία λύση.

 

Αρκετά στοχευμένη η δουλειά του Ματαράτσο, στα ίδια περίπου το ρόστερ, αλλά ελπίζει φέτος να έχει λιγότερους τραυματισμούς. Περιμένουμε να κάνει και πάλι αρκετά καλή χρονιά, να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να είναι στο πρώτο μισό της βαθμολογίας, αν και το 1,90 δεν έχει ιδιαίτερη αξία, θα παλέψει για την ευρωπαϊκή έξοδο, αλλά δεν θα είναι εύκολο.

 

 

Χοφενχάιμ

 

Κινδύνεψε πέρυσι σε μεγάλο μέρος της σεζόν, αλλά στο τέλος εύκολα σώθηκε τελικά, λογικό αφού το ρόστερ της είναι για να παλεύει για την Ευρώπη. Είχε τεράστια ταλαιπωρία πέρυσι από τραυματισμούς και τον κορονοϊό, ελπίζει φέτος να μην έχει τα ίδια προβλήματα. Ο Χένες παραμένει στον πάγκο της, παρότι πέρυσι η χρονιά της δεν ήταν καλή, η διοίκηση τον στηρίζει πάντως ως τώρα.

 

Μικρές αλλαγές στο ρόστερ της μεταγραφικά, έφυγαν οι Σεσσενιόν και Ρίτσαρντς, κανείς δεν ήταν βασικός πέρυσι, ο πρώτος είχε ρόλο όμως και είχε δώσει κάποιες λύσεις, αλλά δεν θα λείψει ιδιαίτερα. Ήρθαν οι Ράουμ και Στίλερ, κανείς τους δεν είναι πρώτης γραμμής. Σημαντικό για το ρόστερ της η κατάσταση του Κράμαριτς, αφού πρόκειται για τον καλύτερο της παίχτη με διαφορά και τον ηγέτη της σε όλους τους τομείς.

 

Μετά την περίεργη περσινή χρονιά, ελπίζει ότι φέτος το ιατρικό δελτίο θα είναι άδειο και θα είναι αρκετά βελτιωμένη και να είναι σχετικά εύκολα στο πρώτο μισό, στο 1,40 βέβαια δεν υπάρχει καμία αξία, το αντίθετο, αφού δεν μας έχει πείσει ο Χένες και το ρόστερ δεν είναι βελτιωμένο. Αν είναι όλοι υγιείς θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά χωρίς μεγάλες διαφορές.

 

 

Χέρτα

 

Κινδύνεψε τρομερά πέρυσι και για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά έδειχνε από τα πρώτα φαβορί για να πέσει, όμως τα αντανακλαστικά της λειτούργησαν άριστα και έφεραν πίσω τον Πολ Νταρντάι, ο οποίος μπορεί να μην ταιριάζει με το νέο στυλ που θέλει να έχει η ομάδα, πιο σύγχρονο και πιο επιθετικό, αλλά την έσωσε και κέρδισε με το σπαθί του τη θέση του στον πάγκο της και τη νέα χρονιά. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή της ομάδας του Βερολίνου και αν θα βρει τις κατάλληλες ισορροπίες με τη διοίκηση.

 

Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο ρόστερ, έφυγε ο καλός και πολύ χρήσιμος φορ Κόρντομπα, που έδωσε λύσεις πέρυσι, όπως και οι Γκεντουζί και Κεντίρα, έδιναν λύσεις και ποιότητα στο κέντρο, στη θέση αυτή ήρθε ο Σερντάρ, παίχτης με εμπειρία και παραστάσεις εδώ και χρόνια στη Σάλκε και στη Μάινζ, θα κάνει δίδυμο με τον Τουζάρ στο κέντρο και θα καλύψει το κενό. Στην επίθεση έγιναν καλές κινήσεις και έχει αρκετό βάθος πλέον, καλύτερη κίνηση ο φορ Γιόβετιτς από τη Μονακό, που περιμένουμε στην Μπουντεσλίγκα να κάνει καλά νούμερα, ενώ ο Σέλκε σίγουρα θα δώσει λύσεις από τον πάγκο. Αν ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ είναι σε καλή κατάσταση, θα κάνει τη διαφορά, αλλά δεν είναι ο πιο σταθερός παίχτης τα τελευταία χρόνια. Καλό και γεμάτο ρόστερ.

 

Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα έχει καλή χρονιά, βασικό ζητούμενο αν ο Νταρντάι θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ομάδας και στο ρόστερ της. Θέλει να παίξει επιθετικά, έχει το υλικό για να το καταφέρει, θέλαμε να την στηρίξουμε, αλλά το 1,40 να τερματίσει στις πρώτες εννιά θέσεις είναι πολύ χαμηλό. Πάντως περιμένουμε αρκετά διαφορετική σεζόν από την περσινή, που μαχόταν για να σωθεί.

 

 

Φράιμπουργκ

 

Ακόμα μία ήρεμη σεζόν πέρυσι, δεν κινδύνεψε καθόλου και τερμάτισε στη 10η θέση. Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια, το μότο του κλαμπ, φέτος θα μπει στο νέο της γήπεδο μέσα στη χρονιά, πολύ σημαντικό βήμα για το κλαμπ, καθώς μεγαλώνει σταδιακά και σε σωστές βάσεις, χωρίς κινήσεις που θα ρίσκαραν οτιδήποτε στις βάσεις της ομάδας και στα οικονομικά της.

 

Ο Στράιχ αποτελεί τη μεγαλύτερη σταθερά της και δίνει σιγουριά σε όλους στο κλαμπ, από το 2011 στον πάγκο της, δουλεύει σταθερά καλά και αποτελεί μορφή για τον σύλλογο. Έφυγε μόνο ο κίπερ Μίλερ ουσιαστικά, το κενό του θα καλυφθεί από τον Ολλανδό Φλέκεν εσωτερικά. Οι υπόλοιπες κινήσεις δεν είναι άξιες αναφορά, κάποιοι νέοι από τη Β’ ομάδα ανέβηκαν στην πρώτη, ουσιαστικά καμία προσθήκη στο ρόστερ, στηρίζεται στην ομοιογένεια και στην καλή δουλειά του Στράιχ.

 

Η ίδια ομάδα με πέρυσι, το κενό του Μίλερ μάλλον θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα εκ των έσω, ενώ σημαντικό είναι ότι δεν έχασε κάποιον άλλον βασικό της παίχτη. Το νέο γήπεδο περιμένουμε να της δώσει ώθηση μέσα στη χρονιά, όταν και θα μπει σ’ αυτό. Ακόμα μία ήρεμη χρονιά, θα σωθεί, αλλά ως εκεί, άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της εδώ και χρόνια.

 

 

Μάινζ

 

Μέχρι τον Γενάρη φαινόταν ότι μετά από χρόνια θα πέσει, αφού ήταν αρκετά κακή και χαμηλά στη βαθμολογία, όμως τότε η διοίκηση επέλεξε να αλλάξει προπονητή και φιλοσοφία, αφού ο Σβένσον που ανέλαβε είναι αρκετά σύγχρονος προπονητής, που δουλεύει εξαιρετικά και την έσωσε σχετικά άνετα, ενώ ταυτόχρονα έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο. Ο Σβένσον δείχνει προπονητής που μπορεί να την ανεβάσει επίπεδο και να αποτελέσει το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα.

 

Έχασε διάφορους παίχτες που πέρυσι είχαν ρόλο στην ομάδα και έδιναν λύσεις, Κουασόν, Οζτουναλί, Ντα Κόστα, Λάτσα, και Μουένε μερικοί από αυτούς, το αρνητικό είναι ότι προς το παρόν δεν έχει κάνει ανάλογες κινήσεις για να καλύψει τα κενά και να έχει και το απαραίτητο βάθος. Ήρθαν οι Σταχ, έκανε καλή χρονιά στην Γκρόιτερ πέρυσι ως πολυσύνθετος μέσος, έμπειρος και έτοιμος παίχτης ο Βίντμερ από τη Βασιλεία που ήρθε για βασικός, ενώ για το άλλο άκρο ήρθε ο Λουκόκι από την Αρμίνια, μπακ με στοιχεία που θέλει ο Σβένσον, δυναμικός και με ενέργεια. Από καλές χρόνιες στη Χόλσταιν ήρθε ο μεσοεπιθετικός Λι που περιμένουμε να δώσει λύσεις. Φαίνεται να έχει κενό στην κορυφή της επίθεσης, καθώς ο Σαλάι έχει μεγαλώσει, ο Μπούκνταρντ δεν δείχνει επιθετικός που θα κάνει χρονιά γεμάτη με γκολ και ο Ονισίβο δείχνει χρήσιμος αλλά επίσης δεν έχει κάνει χρονιές γεμάτες με γκολ. Αν καταφέρει να αποκτήσει κάποιον φορ ακόμα θα είναι καλύτερη. Ήρθαν και κάποιοι νέοι για το μέλλον από την εγχώρια αγορά.

 

Το ρόστερ της δεν είναι ιδιαίτερα βελτιωμένο, αλλά ο Σβένσον στον πάγκο της δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να μην κινδυνέψει και φέτος. Περιμένουμε να προσπαθήσει να παίξει καλό ποδόσφαιρο και φέτος. Χωρίς αξία οι τιμές της για να σωθεί, ενώ πολύ δύσκολα να φτάσει στο πρώτο μισό, αν δεν γίνει κάποια ακόμα μεταγραφική κίνηση.

 

 

Κολωνία

 

Δεν ήταν καλή πέρυσι, σε δυσμενή θέση σε ολόκληρη τη χρονιά, στο τέλος ο πολύπειρος τεχνικός Φούνκελ την έσωσε και βγήκε τελικά 14η. Άλλαξε προπονητή και θα αλλάξει και φιλοσοφία, αφού ο νέος Μπάουμγκαρτ έδειξε στα τέσσερα χρόνια στην Πάντερμπορν ότι προτιμά να παίζει ανοιχτό και άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο. Προπονητής που δουλεύει αρκετά, χτίζει ομάδες με καλή επιθετική λειτουργία, αλλά ανοιχτές ανασταλτικά.

 

Μεταγραφικά έχασε τον καλό αμυντικό Μπόρνο που πέρυσι έκανε τη διαφορά, τον αρκετά χρήσιμο μπακ-εξτρέμ Βολφ και κάποιους ακόμα που δεν πρόσφεραν πολλά (Γιάκομπς, Ρεμπετσάι, Λημνιός, Ντρέξλερ κ.α) και δεν θα λείψουν ιδιαίτερα από τη νέα χρονιά. Επέστρεψε ο Μοντέστ από τον δανεισμό του και είναι ενδιαφέρον το πώς και αν θα μπορέσει να βοηθήσει. Ήρθε ο Ουτ που έχει εμπειρία στην κατηγορία και θα δώσει λύσεις, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως συμπληρωματικές λύσεις.

 

Η Κολωνία δουλεύει σε αρκετά διαφορετική φιλοσοφία φέτος, πολύ πιο επιθετική και ανοιχτή συνολικά, αφού ο Μπάουμγκαρτ πιστεύει σ’ ένα επιθετικό ποδόσφαιρο. Δίνεται τέταρτο φαβορί για τον υποβιβασμό, δεν περιμένουμε πάντως να μπλέξει στο τέλος, αφού θα βρει τις λύσεις που πρέπει μέσα στη σεζόν για να σωθεί, πάντως το βήμα παραπάνω προς τα μέσα της βαθμολογίας δεν είναι καθόλου εύκολο, έως ανέφικτο.

 

 

Άουγκσμπουργκ

 

Κινδύνεψε αρκετά πέρυσι, όμως η επιστροφή του Βάιντσιρλ τον Απρίλη την έσωσε στο τέλος και ανακουφίστηκε. Συνεχίζει με τον Γερμανό τεχνικό στον πάγκο της, ο οποίος από το 2012 έως το 2016 είχε κάνει αρκετά καλή δουλειά στην ομάδα, όμως στη συνέχεια ήθελε το βήμα παραπάνω σε Σάλκε και Στουτγκάρδη, αλλά απέτυχε και στις δύο αυτές δουλειές και γύρισε εκεί που πέτυχε τα πάντα και έφτιαξε το όνομα του.

 

Αρκετά φτωχή η μεταγραφική περίοδος για την ομάδα, ήρθαν οι Βίντερ (αμυντικός από τη Λίνγκμπι) που είναι κυρίως κίνηση για τα επόμενα χρόνια και ο Ντορς από τη Γάνδη, δυναμικής μέσος που θα δώσει λύσεις στη μεσαία γραμμή. Περιμένουμε να καλύψει το κενό που άφησε ο Κεντίρα, μιας και είναι στο ίδιο αν όχι σε καλύτερο επίπεδο. Δεν έγιναν άλλες κινήσεις, θα ήθελε ακόμα μία προσθήκη στην κορυφή της επίθεσης, αλλά μάλλον δεν θα γίνει.

 

Δίνει σιγουριά ο Βάιντσιρλ στην άκρη του πάγκου, περιμένουμε να παίξει καλύτερο και πιο θελκτικό ποδόσφαιρο φέτος, αλλά δεν έχει το ρόστερ για να φτάσει στο πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα, όμως λογικά θα καταφέρει να σωθεί, μόλις στο 1,10 να σωθεί, αρκετά χαμηλά φυσικά.

 

 

Αρμίνια Μπίλεφελντ

 

Πέρυσι παρότι ως ρόστερ και ως συνολική δυναμική έδειχνε αρκετά αδύναμη και φαβορί για τον υποβιβασμό, γλύτωσε στο τέλος και με ρεκόρ 2-2-1 στα τελευταία πέντε ματς κατάφερε να σωθεί στο +2 από την 16η θέση. Πάντως η εικόνα της όλη τη χρονιά δεν έπεισε ιδιαίτερα. Ο Κράμερ παραμένει στον πάγκο της αφού την έσωσε πέρυσι, καθώς ανέλαβε τον Μάρτιο. Από την στιγμή που ήρθε την έκανε μεν πιο βαρετή, αλλά της συμμάζεψε ανασταλτικά και πέτυχε τον στόχο του. Δεν περιμένουμε να αλλάξει φιλοσοφία και τακτική ούτε φέτος.

 

Δεν μπόρεσε να κρατήσει τον δανεικό μεσοεπιθετικό χαφ Ντόαν, που πέρυσι ήταν με διαφορά ο καλύτερος της παίχτης και θα λείψει πάρα πολύ φέτος. Έφυγαν αρκετοί ακόμα ρολίστες που είχαν κάποιο μικρό ρόλο στην ομάδα, όπως οι Λουκόκι (μπακ), Κόρντοβα (φορ), Μάιερ (χαφ). Ήρθε για την άμυνα ο Ράμος από τη Φεϊρένσε, ο εξτρέμ Λάσμε που έκανε εξαιρετική χρονιά με τη Σοσό πέρυσι, και κάποιοι χρήσιμοι παίχτες από την Τσβάιτε Λίγκα (Βασιλειάδης, Ζέρα, Κρούγκερ), ο Έλληνογερμανός μέσος θα δώσει λύσεις, ενώ οι δύο επιθετικοί έχουν κάνει καλές χρονιές στη Β’ κατηγορία και θα πλαισιώσουν τον Κλος επαρκώς για το επίπεδο της.

 

Βελτιωμένη στην γραμμή κρούσης, όμως χωρίς τον χαφ Ντοάν και με την αρκετά σφιχτή νοοτροπία του Κράμερ, βρίσκουμε δυσκολίες στο πως θα καταφέρει να δημιουργεί φάσεις. Προμηνύεται αρκετά δύσκολη χρονιά και είναι από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, στο 4,00 το να είναι στις δύο τελευταίες θέσεις, πιο χαμηλά θα το είχαμε, γύρω στο 3,00-3,20. Δεν εμπιστευόμαστε τον κόουτς Κράμερ.

 

 

Μπόχουμ

 

Η πρωταθλήτρια της περσινής Τσβάιτε Λίγκα θα προσπαθήσει φέτος να μείνει στην Μπουντεσλίγκα, πέρυσι ήταν εξαιρετική, απόλυτα δίκαια πήρε τον τίτλο και έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο στα περισσότερα παιχνίδια της. Ο κόουτς Ράις έκανε καλή δουλειά και έμεινε προφανώς, θα συνεχίσει τη δουλειά του, να δουλέψει επιθετικά και να προσπαθήσει να την κρατήσει στην κατηγορία.

 

Το ρόστερ ήταν αρκετά καλό για την Τσβάιτε Λίγκα, έφυγε ο πολύ καλός πέρυσι μεσοεπιθετικός Ζουλ, που έδωσε πολλά πράγματα πέρυσι, ήρθαν οι Αντβί-Αντζέι με καλές χρονιές σε Πάντερμπορν, Λέβεν δανεικός από τη Χέρτα, ο Ασάνο που έκανε φοβερές χρονιές στην Παρτιζάν, αλλά η Μπουντεσλίγκα είναι άλλο επίπεδο και κάποιοι ακόμα ρολίστες για να γεμίσει το ρόστερ. Αν καλυφθεί το κενό που άφησε ο Ζουλ από τις τρεις προσθήκες στις θέσεις των μεσοεπιθετικών θα είναι ενισχυμένη από πέρυσι.

 

Θα παλέψει με την ομοιογένεια της, την καλή δουλειά που κάνει ο Ράις και φυσικά την καλή της έδρα, αλλά ιδιαίτερα δυνατές μεταγραφές δεν έχουν γίνει και το κενό του Ζουλ δεν είναι εύκολο να καλυφθεί. Θα το παλέψει πάντως, οριακό το 2,30 για να πέσει απευθείας, στο 2,80 θα το είχαμε.

 

 

Γκρόιτερ Φιρτ

 

Μετά από πολλά χρονιά που αυτοκτονούσε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, κατάφερε να πάρει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Ο Λάιτλ δείχνει αρκετά φιλόδοξος, δουλεύει αρκετά, έχει φτιάξει αυτοματισμούς και παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και πολύ σύγχρονο.

 

Έφυγαν οι αμυντικοί Γέκελ και Ράουμ, αμφότεροι με ρόλο στην ομάδα πέρυσι, ενώ και οι μέσοι Σταχ και Ερνστ αποτελούν παρελθόν, επίσης σχετικά βασικοί την περσινή σεζόν. Διάφορες προσθήκες από παίχτες που δεν μπορούσαν να βρουν ρόλο βασικού σε ομάδες Μπουντεσλίγκα κατά κύριο λίγο, κανείς ιδιαίτερα σημαντικός που θα την ανεβάσει επίπεδο. Δεν έχει λεφτά για μεταγραφές, θα τα δώσει όλα με τη δουλειά που κάνει ο Λάιτλ και με τους παίχτες που είχε και πέρυσι κατά κύριο λόγο.

 

Χωρίς άγχος, θα είναι ένα μικρό θαύμα αν καταφέρει και σωθεί, χαμηλής δυναμικής ομάδα, θα παίξει το ποδόσφαιρο της όσο μπορεί και θα το παλέψει, στο τέλος όμως περιμένουμε να υποβιβαστεί απευθείας (2,25).

 

 

K. Plestis