Blog Posts, PREVIEWS

Εισαγωγή στo Ασιατικό Handicap

Τo Ασιατικό Χάντικαπ (παραδοσιακά γνωστό ως “Hang Cheng”) είναι ίσως το πιο ευνοϊκό από πλευράς όρων για τον παίκτη είδος στοιχηματισμού από τα ευρέως διαδεδομένα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο παίκτης έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα (και όχι τρία σημεία) και η γκανιότα είναι αισθητά μικρότερη.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις όπου πλεονέκτημα μισού (+1/2 ή αλλιώς +0.5) γκολ δίνεται σε μια φιλοξενούμενη ομάδα (δηλ. Asian Handicap 0:1/2). Θα παρατηρήσετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η απόδοση του Χ2 αυτής της ομάδας είναι π.χ. 1.72 στο Χ2 (Διπλή Ευκαιρία) και 1.80 στο Asian Handicap από τον ίδιο bookmaker(!) ή 1.90 στον άσο και 2.00 στην γηπεδούχο -1/2, δηλαδή μεγαλύτερες αποδόσεις στο ασιατικό για το ίδιο ακριβώς στοίχημα! Περιέργο ε; Κι όμως αληθινό!

 

Πάμε τώρα να δούμε λεπτομερέστερα τι ακριβώς σημαίνει κάθε ένα από τα Asian Handicap Lines που μπορεί να συναντήσει κανείς στην αγορά, ξεκινώντας με τα πιο βασικά (τα original ασιάτικα). Έχουμε και λέμε:

 

(0:0) ή level ball έχουμε σε περιπτώσεις όπου κατά τον bookmaker οι πιθανότητες που έχουν οι δύο ομάδες είναι ίδιες ή παρόμοιες (σε ντέρμπι και γενικότερα αμφίρροπες αναμετρήσεις). Τότε για παράδειγμα, αντί για 1Χ2 (2.60-3.10-2.50) μπορείτε να επιλέξετε στο ασιατικό την γηπεδούχο (1.90) ή την φιλοξενούμενη (1.85). Αν η ομάδα που διαλέξατε κερδίσει, πληρώνεστε την ανάλογη απόδοση. Αν χάσει, φυσικά κουβάς. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι σε περίπτωση ισοπαλίας παίρνετε πίσω το ποντάρισμα σας. Έτσι αντί για διπλή ευκαιρία 1Χ, έχουμε ουσιαστικά 1 με κάλυψη στο Χ. Με άλλα λόγια ο παίκτης που ποντάρει σε αυτό το ασιατικό, εξαργυρώνει τη θυσία του 2.50 για το 1.91 με αντάλλαγμα να μην πάει το ποντάρισμα του χαμένο σε περίπτωση ισοπαλίας. Έτσι, για να χάσει ο παίκτης πρέπει η πρόβλεψη του να πέσει εντελώς έξω…

 

(0:1/2) ή (1/2:0) Τέτοιο line έχουμε σε περιπτώσεις που μια από τις δύο ομάδες είναι, καθαρό μεν αλλά όχι πάρα πολύ δυνατό δε, φαβορί. Τότε ο παίκτης μπορεί είτε να επιλέξει την ομάδα φαβορί στην απόδοση που δίνει το αντίστοιχο σημείο ή να επιλέξει την ομάδα αουτσάιντερ σε διπλή ευκαιρία. Το 0:1/2 ας πούμε είναι ουσιαστικά επιλογή μεταξύ 1 και Χ2, με μόνη διαφορά ότι θα δείτε συχνά στον ίδιο bookmaker όπως είπαμε και νωρίτερα το +1/2 να πληρώνει αισθητά καλύτερα από το Χ2 και ας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα!

 

(0:1) ή (0:2) Σε αυτές τις περιπτώσεις η ομάδα που είναι αουτσάιντερ προσφέρεται με ένα ακέραιο πλεονέκτημα τερμάτων. Αν για παράδειγμα μια φιλοξενούμενη ομάδα έχει πλεονέκτημα ενός γκολ (0:1) και την επιλέξετε, θα πληρωθείτε την απόδοση που προσφέρεται αν κερδίσει ή πάρει ισοπαλία, θα χάσετε αν ηττηθεί με διαφορά μεγαλύτερη ενός γκολ, ενώ θα πάρετε πίσω το ποντάρισμα σας αν χάσει ακριβώς με τόσα γκολ όσο είναι και το πλεονέκτημα της (με ένα γκολ διαφορά στην προκειμένη περίπτωση). Αντιθέτως, αν επιλέξετε την ομάδα με ένα γκολ μειονέκτημα, θα πληρωθείτε αν κερδίσει με περισσότερα από ένα γκολ διαφορά και θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω αν κερδίσει ακριβώς με ένα γκολ. Παρόμοιος είναι ο τρόπος που λειτουργεί και το πλεονέκτημα δύο τερμάτων (0:2) που πάντως σπάνια θα συναντήσετε.

 

(0:1 ½) ή (0:2 ½) Εδώ ανήκουν οι περιπτώσεις όπου η μια ομάδα είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί (π.χ. Arsenal 0:1 ½ Birmingham) ή ακλόνητο φαβορί (π.χ. Ολυμπιακός 0:2 ½ Ακράτητος). Εδώ ο παίκτης μπορεί να επιλέξει το φαβορί αν πιστεύει ότι θα κερδίσει πολύ καθαρά και να πληρωθεί αποδόσεις του τύπου 1.80-1.90 για μια καθαρή νίκη αντί για 1.20-1.30 που ενδεχομένως να πληρώνει ο άσος. Στην περίπτωση του 0:1 ½ το φαβορί για να πληρώσει χρειάζεται νίκη με δύο ή περισσότερα γκολ διαφορά, ενώ στην περίπτωση του 0:2 ½ (πολύ σπάνια περίπτωση) χρειάζεται νίκη με τρία και πλέον τέρματα διαφορά. Αντιθέτως, αν επιλέξετε το αουτσάιντερ, σημαίνει ότι πιστεύετε ότι θα υπερασπίσει το πλεονέκτημα που του προσφέρεται.

 

Τέλος έχουμε και quarter lines, δηλαδή πλεονεκτήματα είναι της μορφής ¼ , ¾, 1 ¼ ή 1 ¾.. Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνδυασμοί των προηγούμενων lines που είδαμε. Το 0:¼ είναι συνδυασμός του 0:0 και του 0:½. Ουσιαστικά αν ο παίκτης ποντάρει 100 Euro στο Porto ¼:0 Real Madrid και επιλέξει την Porto, σημαίνει ότι ποντάρει 50 Euro στο Porto 0:0 Real Madrid και άλλα 50 Euro στο Porto ½ :0 Real Madrid. Δύο ξεχωριστά στοιχήματα δηλαδή. Παρόμοιος είναι και ο τρόπος που συνθέτονται τα πλεονεκτήματα των ¾, 1 ¼ και 1 ¾. To μισό στοίχημα παίζεται στο αμέσως προηγούμενο line και το μισό στο αμέσως επόμενο (π.χ. το +3/4 είναι μισό ποντάρισμα στο +1/2 και μισό ποντάρισμα στο +1).

 

Πρέπει να τονίσουμε ότι το Ασιατικό Χαντικάπ όχι μόνο έχει χαμηλότερη γκανιότα, αλλά για δυάδες και τριάδες έχει και λιγότερους πιθανούς συνδυασμούς, κάτι που σημαίνει αυξημένες πιθανότητες για τον παίκτη (τριάδα 1Χ2: 3x3x3=27 πιθανοί συνδυασμοί, τριάδα Asian Handicap: 2x2x2=8 πιθανοί συνδυασμοί).

 

Kαλές “ασιατικές” στοιχηματικές περιπλανήσεις!